Malgrat que el turisme ha robat personalitat a alguns barris i que la globalització també ha fet estralls, la city continua essent la capital mundial de la moda. I així ho hem vist al Salon International 2022 -el més important del món pel que fa a moda i perruqueria- on hem assistit a desfilades i formacions que ens han omplert de noves idees i que ens han mostrat les tendències per als propers mesos.
Concretament, hem participat a quatre espectacles -formacions (ells en diuen ‘Look and learn’) de les marques britàniques T&G, Mahpgany, Patric Cameron i Vidal Sasson que ens han captivat. Amb un domini absolut de la tècnica en tall, ens han fet saber que tornen els acabats molt polits, amb talls amb formes estructurades i línies molt rectes. Uns tallats que acaben sempre amb texturació, en sec, per donar-li el toc visual d’avantguarda i d’acord amb l’estil de cada persona.
Pel que fa al color, que ens ajuda a ressaltar la personalitat i l’estil de cada client, hem vist que els rossos nòrdics en les cabelleres i els bicolors amb underlights en totes les tonalitats donen profunditat als cabells. També hem pogut confirmar que les balayage amb tons nòrdics seguiran a primera línia de les tendències per aquestes festes.
La visita a aquest saló també ens ha permès saber que els tallats mullets tant per a homes com per a dones, arrasaran en els propers anys. I si us pregunteu... com és exactament un tallat mullet? Només cal dir-vos que és un tall que es compon d’una part davantera molt curta i d’una part de darrere llarga, amb un serrell molt curt que deixa les celles a la vista i unes grenyes amb un aspecte una mica descuidat.
En resum podem dir, sense por a equivocar-nos, que hem viscut dos dies de perruqueria en majúscules.
Més enllà del Saló
La participació en aquest saló de renom internacional no només ens permet conèixer les tendències que venen i les que es consoliden, sinó que també ens permet copsar com es viu la moda -en el sentit més ampli de la paraula- en aquesta ciutat cosmopolita que sempre ha estat capdavantera en aquest sector. I això ho hem fet passejant per la ciutat i també parlant amb dues persones que treballen en aquest sector i viuen a Londres des de fa uns anys i, per tant, respiren aquest ambient cada dia.
Sorpresos per la vitalitat de la ciutat i enamorats de la creativitat que desprenen els establiments comercials de molts barris, ens hem reunit a la cafeteria Belle epoque, al Soho, amb el dissenyador de roba Jordi Vall i amb l’esteticista Tatiana Liza. Amb ells dos hem pogut compartir opinions i punts de vista sobre la moda i l’estètica en aquest món globalitzat.
Jordi Vall, que fa nou anys que viu i treballa a Londres, parla de les diferències entre la moda europea i l’anglesa: «La moda anglesa és molt diferent, perquè els anglesos són més arriscats i no necessiten combinar els colors i els teixits de tot el que porten. De fet, ells es refereixen a aquesta necessitat europea com el matchy-matchy, que no vol dir res més que una coordinació excessiva d’una persona vestida pel que fa a colors, patrons, teles o accessoris».
Segons Vall, un altre tret dels anglesos pel que fa a la moda és que tenen molt en compte la qualitat dels teixits, un fet que a Europa ha disminuït i, per això, alguns britànics parlen d’euro-trash per referir-se a la manera de vestir dels europeus. Un concepte despectiu que fa referència a l’ús majoritari de fibres sintètiques per a la roba.
Vall va arribar a Londres provinent de París, on havia sigut escollit per formar-se a l’Institut Français de la Mode. Aquest món el va descobrir a Barcelona, on va estudiar disseny a l’Escola Superior d’Imatge i Disseny IDEP.
Abans d’acabar la conversa, li demanem que ens faci un parell de recomanacions sobre els barris més interessants vinculats a la moda i la restauració que no ens hem de perdre si passem uns dies a la city. Vall ho té clar: «Si he triar una zona seria la de Shoreditch/Liverpool Street, perquè crec que és on hi ha la moda i la tendència més jove, i Bricklane per boutiques vintage i també per les galeries d’art. I pel que fa als restaurants, trio Soomsa, a Commercial Street».
Tatiana Liza coincideix amb Vall a l’hora de parlar de com veuen i viuen la moda els anglesos: «En general, diria que no els fa por barrejar guarniments i, sobretot, els agrada anar còmodes. Per aquest motiu, és fàcil veure una dona al metro amb vestit de festa i amb bambes. Això sí, amb les sabates de taló a dins de la bossa de mà. I pel que fa a teixits i marques, diria que no són tan exhibicionistes amb les marques com els europeus i s’enfoquen més i paguen més per la qualitat dels materials».
Liza fa més de vint anys que viu a Londres i en fa quatre que treballa en el món de l’estètica. Un sector que a la capital britànica té molt pes sobretot pel que fa a tractaments més especialitzats, com el maquillatge semipermanent. De fet, caminant per la ciutat, sorprèn la quantitat de dones que es veuen amb retocs facials, sobretot a les celles, pestanyes i llavis. Ella mateixa explica els principals serveis que ofereixen en centres com aquell on treballa: «Pel que fa a les celles, oferim la micropigmentació, que els dona una aparença més natural, o el look ombrejat, que és més comú entre les més joves i que permet aconseguir unes celles més prominents i maquillades. També afegim color als llavis i fem el contorn dels ulls per emmarcar la mirada i aconseguir un aspecte més despert i definit».
Per acabar, la Tatiana remarca un aspecte de la seva feina que la preocupa i és la voluntat de les noies més joves de fer-se desaparèixer les celles, seguint la moda imposada per algunes artistes com Madonna o Kylie, tal com comenta ella mateixa: «La meva feina és embellir les celles i no fer-les desaparèixer, tal com marca la moda del bleached brow, que no vol dir res més que aclarir-se el pèl de les celles fins a un to molt ros i, per tant, aconseguir la sensació que no hi ha celles».
Des d’aquí, agraïm la conversa amb aquests dos professionals del sector i esperem continuar explicant-vos les noves tendències en el món de la moda i la perruqueria que es cuinen a diferents parts del món.